Natuurlijke begrafenissen zijn tegenwoordig een van de meest gekozen opties voor een uitvaart, maar waarom is dat eigenlijk?

Sharing is caring!

Natuurlijke begrafenissen zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Als methode om een geliefde te begraven, bestaat een natuurlijke begrafenis in feite al duizenden jaren. Het viel uit de gratie toen de mensheid uit de duistere tijden kwam en de renaissance inging toen alles over de schreef ging en kwistig werd uitgevoerd. Op de site https://uitvaartpolis-online.com/ heb ik laatst nog een geweldig artikel gelezen over deze ontwikkeling.

  • In het laatste deel van de 19e eeuw, rond de tijd dat de IndustriĆ«le Revolutie in volle gang was, begon het Verenigd Koninkrijk met het uitvoeren van natuurlijke begrafenissen, die ‘Earth to Earth’ begrafenissen werden genoemd. Sinds die tijd is het Verenigd Koninkrijk pionier geworden op dit gebied en heeft het “Organic Burial Grounds” verbouwd, waarvan er vandaag de dag meer dan 300 op de eilanden bestaan.

Een natuurlijke begrafenis wordt steeds vaker geplanned voor een uitvaart

Een natuurlijke, of groene begrafenis, simpel gezegd, is precies wat het klinkt. Het is een begrafenis die op een zeer holistische manier wordt uitgevoerd met behulp van natuurlijke materialen, waarbij het lichaam op zo’n manier aan de aarde wordt toevertrouwd dat het in wezen veel sneller in de grond wordt ‘gerecycled’ dan het rottingsproces dat plaatsvindt in een conventionele kist.

  • Dit komt omdat natuurlijke kisten of doodskisten typisch worden vervaardigd uit natuurlijke materialen, vrij van lijm en formaldehyden die hun traditionele tegenhangers behouden. Deze chemicaliĆ«nvrije rustplaats voor de overledene breekt veel sneller af en keert op een veel natuurlijker manier terug naar de aarde, waardoor het lichaam hetzelfde kan doen. Dit is een veel milieuvriendelijker proces dan wat er gebeurt bij een traditionele begrafenis.

Er zijn verschillende soorten kisten en doodskisten verkrijgbaar

Kisten en doodskisten worden vervaardigd uit spaanplaat, riet, bamboe of andere dergelijke natuurlijke materialen. Ze zijn gemakkelijk te vervoeren en te dragen door de meeste uitvaartverzekeraars, maar missen de stijfheid van een traditionele kist. Een kist is veel rechthoekiger van vorm, terwijl een kist de taps toelopende contouren heeft die synoniem zijn met de gotische horrorbeelden van een ‘kist’.